TwitterLinkedIn

ul. Chopina 29/9A, 20-026 Lublin

Napisz do nas
rada@konsorcjumbgp.pl

Informacja Prasowa - Polacy Zmieniają Świat. Innovation Hub.

Polacy Zmieniają Świat. Innovation Hub. Startuje wyjątkowy projekt, który łączy świat polskich naukowców z rodzimymi spółkami.

Polscy naukowcy, którzy na co dzień pracują poza granicami kraju i rodzimi przedsiębiorcy łączą swoje siły, by w ramach projektu Polacy Zmieniają Świat. Innovation Hub tworzyć innowacyjne rozwiązania dla polskiego biznesu, wspierać centra badawcze i promować w świecie polskie osiągnięcia naukowe. Wymianę myśli, idei i pomysłów ułatwi platforma komunikacyjna stworzona na stronie www.PolacyZmieniajaSwiat.pl. Wkrótce poznamy pierwsze nazwiska naukowców o polskich korzeniach, którzy zdecydowali się wspierać rodzimą gospodarkę.

Managerowie polskich przedsiębiorstw doskonale rozumieją znaczenie innowacji dla kondycji własnych firm i ich konkurencyjności na światowych rynkach. Od wielu już lat zacieśniają współpracę z rodzimymi uniwersytetami, ośrodkami naukowymi, tworzą własne inkubatory przedsiębiorczości, rozwijają działy R&D. Teraz polskie spółki zyskują wyjątkową szansę wykorzystania potencjału polskich naukowców, którzy na co dzień żyją i pracują poza granicami kraju. Choć za granicą są cenionymi ekspertami o często unikalnych kompetencjach, pracują na najlepszych światowych uczelniach, w Polsce nie są szerzej znani, a ich potencjał dla rodzimej gospodarki nie był dotąd przedmiotem zainteresowania.

Twórcy projektu Polacy Zmieniają Świat zamierzają to zmienić. Chcą promować dorobek naszych „zagranicznych” naukowców w kraju i na świecie, umożliwić im realizację ciekawych i wartościowych projektów dla polskiej gospodarki, a także połączyć polskie środowisko naukowe rozsiane po całym świecie – od Japonii i Australii, po Kanadę i Peru. Pierwsze spotkanie naukowców obecnych w projekcie Polacy Zmieniają Świat planowane jest jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia. Odbędzie się w trybie online i będzie miało charakter wyjątkowy ze względu na panującą pandemię. Ze świadomością, że tegoroczne Święta wielu polskich naukowców spędzi z dala od własnych rodzin.

Wraz z projektem rusza specjalny serwis internetowy www.PolacyZmieniajaSwiat.pl, który dostarcza podstawowych informacji o założeniach i celach organizatorów. W części niepublicznej serwisu polskie firmy mogą zgłaszać wyzwania badawcze lub zapotrzebowanie na rozwiązanie konkretnych problemów, kierując je bezpośrednio do naukowców. W projekcie biorą obecnie udział głównie spółki skarbu państwa, niemniej organizatorzy otwierają się również na prywatnych przedsiębiorców. Oni też będą mogli skorzystać z dorobku polskich naukowców.

Za koordynację projektu odpowiada Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II. Jak podkreśla rektor Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II ks. prof. Mirosław Kalinowski

- Współpraca nauki z biznesem stwarza możliwości wdrażania nowych technologii, a tym samym przyczynia się do zwiększenia dynamiki polskich przedsięwzięć naukowych, które wpływają również na bezpieczeństwo gospodarcze kraju.

Polskie środowisko akademickie przyjęło projekt z entuzjazmem. Rektor Politechniki Warszawskiej prof. dr hab. inż. Krzysztof Zaremba zaznacza:

- Wiedza polskich ekspertów w zestawieniu z programami wspierającymi innowacyjną działalność zyskuje realną szansę konkurencyjnego działania w otoczeniu społeczno-gospodarczym. Dlatego też inicjatywa Polacy Zmieniają Świat jest niezwykle cenna, gdyż otwiera przestrzeń dla nowych możliwości praktycznego wykorzystania doświadczenia, wiedzy i umiejętności polskich naukowców.

Prof. dr hab. inż. Jerzy Lis, rektor Akademii Górniczo-Hutniczej dodaje:

- Głównym celem naszych wspólnych działań powinno być budowanie ekosystemu umożliwiającego efektywną współpracę w trójkącie: polscy uczeni, eksperci i innowatorzy mieszkający poza krajem – polskie przedsiębiorstwa - środowiska naukowe, w tym wiodące uczelnie. AGH deklaruje aktywny udział w przedsięwzięciach i projektach realizowanych w takim modelu.

Do udziału w projekcie zostali zaproszeni najwybitniejsi polscy naukowcy pracujący zagranicą, badacze i ludzie biznesu, a także polskie firmy i instytucje.

Polacy zmieniają świat - jak narodziła się idea projektu

Koncepcja projektu zrodziła się w ramach działań Konsorcjum Bezpieczeństwo Gospodarcze Polski, którego głównym celem jest podnoszenie konkurencyjności polskiej gospodarki poprzez działalność naukowo-badawczą. W jego skład wchodzą największe polskie spółki, m.in.: KGHM Polska Miedź SA, PGNiG SA, Lubelski Węgiel „Bogdanka” SA, Enea Operator, PGE Dystrybucja SA, Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych PZUW, Grupa Azoty SA i kilka innych. Podczas rozmów z przedstawicielami spółek zidentyfikowano potrzebę pozyskania innowacyjnych ofert badawczo-rozwojowych, które umożliwiłby rozwój nowych obszarów, szczególnie w segmencie technologii. W toku rozmów zdecydowano o konieczności uruchomienia internetowej platformy komunikacyjnej Polacy Zmieniają Świat, w której potrzeby łączą się z ofertami, tematy „szukają” swoich wykonawców, a naukowcy prezentują swoje dokonania i kompetencje.

Jak podkreślają pomysłodawcy:

- Stworzyliśmy internetową platformę komunikacyjną, dzięki której zarówno ci, którzy szukają rozwiązań, jak i ci którzy oferują swoją pracę i pomysły, mogą w prosty sposób nawiązać ze sobą relację w duchu kreatywnego rozwoju i innowacji.

Polskie spółki wspierają innowacje.

Komentarze Partnerów projektu Polacy Zmieniają Świat

Andrzej Kojro, prezes Enei Operator:

- Dla Enei Operator włączenie się w projekt Polacy Zmieniają Świat, to kolejny z wielu kroków w budowaniu innowacyjnego przedsiębiorstwa. Już kilka lat temu zauważyliśmy jakie korzyści biznesowe wynikają ze współpracy ze światem nauki oraz instytucjami badawczymi. Obecnie w swoim portfolio mamy już kilkanaście podpisanych umów o współpracę m.in. z AGH, uczelniami w Szczecinie, Zielonej Górze, Politechniką Poznańską, a także z amerykańskim Electric Power ResearchInstitute (EPRI). Nasz udział w projekcie jest więc naturalną konsekwencją podjętych już działań i rozszerzeniem współpracy o ośrodki spoza kraju.

Artur Wasil, prezes Bogdanka SA:

- Bogdanka od lat jest liderem w branży wydobycia węgla kamiennego, wyróżniając się na jej tle nowoczesnością i efektywnością. Ten wyjątkowy projekt pozwoli wykorzystać nasze doświadczenie na polu współpracy biznesu i nauki. Dzięki uczestnictwu w nim mamy szansę na promocję nie tylko spółki, ale też i regionu, jako miejsca, w którym kształcą się przyszli specjaliści w wielu branżach. Liczymy, iż współpraca ta pozwoli nam nawiązać kontakty ze środowiskiem naukowców i ekspertów, którzy pracują poza granicami naszego kraju. Jako partner projektu i najnowocześniejsza kopalnia w Polsce, udział w tym przedsięwzięciu traktujemy jako platformę wymiany wiedzy, doświadczenia i informacji.

Marcin Kowalczyk, prezes zarządu PGE Dystrybucja SA:

- PGE Dystrybucja, spółka z Grupy PGE  włącza się w projekt Polacy Zmieniają Świat, ponieważ uważamy,  że współpraca różnych środowisk, branż będzie miała duży wkład w rozwój polskiej przedsiębiorczości, innowacyjności i w konsekwencji bezpieczeństwo gospodarcze oraz niezwykle istotne dla nas, bezpieczeństwo energetyczne . Zaangażowanie wielu instytucji może w pespektywie przyczynić się do wypracowania nowatorskich projektów i rozwiązań systemowych.

Rafał Kiliński, prezes TUW PZUW:

- Naszym celem jest promowanie innowacyjności i nowoczesnych technologii, polskiej myśli technicznej i nauki, przedsiębiorczości i całej gospodarki. Taką szansę daje inicjatywa Polacy Zmieniają Świat. Łącząc siły w szlachetnym projekcie, łącząc Polaków z kraju i z zagranicy, przedstawicieli różnych branż i dziedzin nauki, osiągniemy więcej. Po to, żeby Polacy zmieniali świat na lepsze”.

Katarzyna Kreczmańska-Gigol, wiceprezes zarządu ds. finansowych KGHM Polska Miedź S.A.

- Współpraca między nauką a biznesem jest warunkiem rozwoju. Możemy sobie wyobrażać, że same przedsiębiorstwa inwestując w swoich pracowników będą mogły rozwijać się szybciej i będą mogły tworzyć innowacje, ale w rzeczywistości jest tak, że dopiero połączenie sił biznesu z nauką, z intelektem, który prezentują naukowcy, daje możliwości wypracowania rozwiązań, które przyczyniają się do rozwoju przedsiębiorstw. W KGHM dużo inwestujemy w opracowanie nowych rozwiązań, które pozwalają stawić czoła wyzwaniom technologicznym. Jako pierwsi wśród konsorcjantów zgłosiliśmy też cztery wyzwania badawcze w ramach programu Polacy Zmieniają Świat. Liczymy, że projekty powstałe we współpracy z naukowcami polskiego pochodzenia działającymi na świecie, przyniosą wymierne efekty i przyczynią się do rozwoju naszej spółki oraz naszego kraju.

Andrzej Skwarek, członek zarządu Grupy Azoty PUŁAWY:

- Grupa Azoty, w tym również Grupa Azoty PUŁAWY pozostają niekwestionowanymi liderami branży nawozowej i chemicznej w Polsce. W swojej działalności stawiamy na ciągły rozwój przede wszystkim w oparciu o projekty badawczo-rozwojowe. Naszym nadrzędnym celem jest oczywiście doskonalenie naszych produktów, tak by jak najpełniej zaspokajać potrzeby rynku. Mamy bogate doświadczenie we współpracy z uczelniami, instytutami naukowymi oraz podmiotami działającymi w obszarze zaawansowanych technologii i innowacji. Dlatego z wielką satysfakcją przyjęliśmy zaproszenie do udziału w projekcie Polacy Zmieniają Świat. Stanowi on dla nas szansę na nowe otwarcie, platformę wymiany wiedzy i doświadczeń oraz możliwość nawiązania międzynarodowej współpracy.

Arkadiusz Sekściński, wiceprezes zarządu ds. rozwoju PGNiG S.A.:

- Mamy nadzieję, że uruchomiona dzisiaj platforma doprowadzi do wymiany wiedzy oraz współpracy naszych rodaków pracujących za granicą z przedsiębiorcami w Polsce w duchu B+R+I. Wspieramy projekt Polacy Zmieniają Świat bo wierzymy, że to nie są 3 puste słowa. Liczymy, że pozwoli nam on pozyskać ciekawe oferty badawczo-rozwojowe, z których moglibyśmy skorzystać.

Kontakt:

kontakt@polacyzmieniajaswiat.pl